10 wilde bloemen om in april op je bord te leggen
Eetbare bloemen zijn fantastisch voor wie houdt van kleur op een bord. En de meeste zijn ook nog eens echte smaakbommetjes.
Pluk ze wel op een verantwoorde manier:
Laat genoeg over voor de insecten.
Wees je ervan bewust dat je het voortplantingsorgaan van een plant plukt en dat elke bloem die jij gebruikt zicht niet kan ontwikkelen tot zaad.
Nieuwsgierig naar de smaken van dit seizoen?
Hier komen ze:
Daslook
Dit is nu niet meteen een bloem om in een zoet dessert te verwerken, maar heerlijk als accent bij een hartige schotel. Voeg op het allerlaatst toe voor de typische knoflooksmaak. Opgelet: plukken in bossen en natuurgebieden is verboden!
Mijn favoriet, eind april. Gebruik vooral de zoete gele lintbloempjes en verwijder dus de groene delen die bitter smaken. Heerlijk als je deze een nacht op koud water laat trekken, maar ook als vers strooisel op je ontbijt of lunch.
Madeliefje
Wist je dat als je ze plukt en even laat liggen, ze hun bloemhoofdjes sluiten? Om ze vervolgens spectaculair weer te openen als je ze in een kom hete soep gooit?
Seringen
Heerlijk aromatisch, maar toch ook wel wat bitter. Gebruik deze dus in zoete drankjes of desserts. Mijn favoriete manier: laat enkele bloemtrossen een nachtje trekken in een liter appelsap. Drink puur, of aangelengd met spuitwater.
Ook in april durft die al in bloei te komen… De bloemen zijn heerlijk in een infuus in combinatie met brandnetel. Of strooi ze op een rodebietenslaatje voor een fantastisch kleurcontrast.
Dovenetel
De witte, de paarse, de gele: het maakt niet uit, gebruik de bloempjes als bloemenconfetti om gerechten wat kleur te geven. Als je geluk hebt, zit er nog wat nectar in, en anders proef je meteen de nootachtige smaak van de bloem.
Look-zonder-look
Licht bitter, pluk de bloeiende topjes (of bloemknoppen) voor wat pit in een salade of pesto. Opgelet: meteen na het plukken opeten, want deze verlept bijzonder snel.
Vogelmuur
Want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd, toch? Ideaal om een mini-hapje er uit te laten zien alsof het uit een sterrenrestaurant komt.
Viooltje
Zowel de kleinere als de grotere gekweekte soorten zijn bruikbaar. Enkel het maarts viooltje is écht aromatisch (en daar is het nu te laat voor), maar ze geven wel een vrolijke toets op elk bord.
Tuinjudaspenning
Ok, niet echt een wilde, deze, want de wilde judaspenning, laat die maar staan in de natuur. Maar de tuinvorm (met ronde ‘muntstukken’) zaait zich zo enthousiast uit in de tuin dat je deze zeker kunt gebruiken. Ruiken en smaken heerlijk, met een diepe paarse kleur.
Smakelijk! 😋