Herborist opleiding: wie, wat, waar, wanneer en welke?

Een herborist opleiding, is dat iets voor jou? En zoja: wie, wat, waar, wanneer en welke kies je dan het best?

Hoi, wilde ziel! Mocht je hier pardoes komen binnenwaaien en je kent me nog niet: ik ben Lieve Galle, wildplukexperte en herboriste sinds 2002. Omdat ik zoveel verschillende vragen krijg rond ‘hoe word je herborist’, besloot ik al mijn antwoorden te bundelen in een uitgebreid blogartikel.

Zelf heb ik de herborist opleiding gevolgd aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg. Niet veel later werd ik er docent. Ik gaf de vakken Natuurgeneeskundige adviezen en Natuurfilosofie en zetelde in de eindwerkenjury bij de herboristenopleiding. Ook bij Syntra Kortrijk en Brugge heb ik enkele jaren als docent gewerkt voor de cursus Kruidenverwerking.

Hieronder probeer ik je wegwijs (en oké, ook warm 😉) te maken in/voor deze wonderlijke opleiding. Wat je ook kiest, het wordt sowieso een plezierige, verruimende en wonderschone tocht doorheen de wilde natuur.

Ga op avontuur tijdens de opleiding herborist

Zodus, je zoekt een herborist opleiding?

Da’s niet zo gek, want de opleiding herborist zit al enkele jaren in de lift. Veel mensen willen terug naar de natuur, zijn thuis al bezig met kruiden en wilde planten. Ze verslinden wildplukboeken, luisteren podcasts, zoeken filmpjes … En nu willen ze hun kennis naar een hoger niveau tillen. Herkenbaar?

In de herborist opleiding krijg je inderdaad diepgaande kennis aangereikt, o.a. rond inhoudsstoffen, biotoopstudie en kruidenbereidingen. Nog een pluspunt zijn de medestudenten: wilde zielen die denken zoals jij en bij wie je dus gemakkelijk aansluiting vindt.

Maar de herborist opleiding is ook geschikt voor absolute beginners. Voor wie er nog weinig van afweet, maar wel bewust mét de natuur wil leven. Je wil jezelf en je gezin natuurlijk leren ondersteunen bij kleine kwaaltjes. En je hebt een grote drang naar plantenkennis opbouwen.

Misschien wist je oma er alles van en vind je het jammer dat die kennis nu verloren is gegaan? Dan is de herboristenopleiding echt iets voor jou. Samen met je docent leer je wilde planten en kruiden 1 voor 1 herontdekken.

 

Wat is een gecertificeerd herborist?

Sommige herboristenopleidingen pakken ermee uit als een troef: het diploma of certificaat dat je op het einde van je traject krijgt. Dan ben je “gecertificeerd herborist”. Klopt wel … maar!

In België wordt een herboristendiploma of certificaat NIET erkend door de overheid. Dus in principe mag iedereen – ook zonder opleiding – zich herborist noemen.

Loopt iemand te zwaaien met een certificaat? Check dan goed waar hij of zij de herborist opleiding heeft gevolgd. Laat je niet misleiden.

Een goeie opleiding besteedt ook altijd aandacht aan het wettelijk kader. Want het is niet omdat je een diploma hebt, dat je plots van alles mag. Waarmee moet je in orde zijn om je eigen theemelange of zeepjes op de markt te brengen, bijvoorbeeld?

 

🔎 Wat zegt de wet voor herboristen?

Bij Natuur Plus in Lievegem kan je heel specifieke opleidingen volgen rond dat wettelijk kader. Wil je een natuurbiertje brouwen? Dan zet je tijdens je opleiding het hele productieproces op punt. Tegelijk werk je je wettelijke dossier uit. De docente hier is juriste, vandaar. Voorwaarde is wel dat je al een herboristendiploma hebt. Nog een pluspunt: je kan gebruikmaken van hun keuken/labo, goedgekeurd door het FAVV.

 

Wie mag de herborist opleiding volgen?

De herborist opleidingen in België zijn voor iedereen toegankelijk, mits je 18 jaar bent en de Nederlandse taal goed beheerst.

Meestal zijn dit vrij heterogene groepen:

  • Mensen die er professioneel mee aan de slag willen: apothekers, biologen, artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen. Zij willen de kruidenkennis meer toepassen in hun praktijk. Evenveel mensen willen er puur hobbymatig mee aan de slag.

  • Qua leeftijd is een klasgroep ook zeer divers: jongelingen en gepensioneerden leren en oefenen samen. Als docent ook mooi om die verbinding te zien tussen jong en oud(er).

  • Qua voorkennis zitten beginnelingen en gevorderden samen. Dat zorgt voor flink veel uitwisseling, wat een enorme meerwaarde biedt. Elke herborist opleiding begint van nul.

Belangrijke sidenote! 🌿

De herborist opleiding vergt veel engagement van jou, zowel in tijd als energie. Het aantal lesuren (contacturen met je docent) is uiteindelijk maar een kwart van het lessenpakket. Daarnaast heb je nog opdrachten te doen, veelal ’s avonds en in het weekend. Daar staan mensen niet altijd bij stil. Hoeveel tijd kan jij vrijmaken de komende maanden?

De herborist opleiding vergt veel werk

Wat houdt een goede herborist opleiding in?

Een goede herborist opleiding duurt 2 jaar, het absolute minimum volgens mij.

Hieronder nog enkele musts:

  • De opleiding moet een mooi evenwicht bieden tussen theorie en praktijk. Het 1ste jaar is iets meer theoretisch, in het 2de jaar neemt de praktijk een grotere plaats in. Dan wordt ook duidelijk waarom die theoretische basis zo belangrijk is.

  • Een goede herboristenopleiding zorgt ervoor dat de cursisten in het 1ste jaar al naar buiten gaan. Dat wel. Omdat het cruciaal is om zelf te kunnen zien, voelen en proeven.

  • Naast de lessen moet je groepswerken maken, een herbarium aanleggen, research doen en individuele taakjes maken. Je moet ook studeren, want er zijn examens. Inhoudsstoffen, botanische begrippen, natuurfilosofie … dat zijn echte blokvakken. En je moet je praktijkexamens voorbereiden.

  • Op het einde van je traject maak je een eindwerk. Dat is een grote opdracht die veel voorbereiding vergt. Ik heb 15 jaar lang de eindwerkenjurering gedaan. De laatste jaren merkte ik dat hier vaak een apart jaar werd voor genomen.

Om maar te zeggen: een degelijke herborist opleiding pakt niet alleen de leerstof serieus, maar ook jou als cursist.

 

💡 Tip: Ga op voorverkenning

Welke herboristenopleiding is nu de beste? Wel, veel hangt af van de docenten. Niet alleen van hun expertise, maar ook van hun teaching skills. Een goeie docent bezit beide. Daarom: ga op voorverkenning. Alle goeie scholen bieden opendeurdagen aan. Ga ernaartoe, ontmoet de docenten, spreek met de cursisten. Zo kom je al veel te weten over het niveau en de sfeer.

 

Waar kan je een herborist opleiding volgen?

Er zijn wel een paar opties binnen België, zowel online als live. Hieronder mijn ervaring en adviezen:

 

Online opleidingen

Er bestaan herborist opleidingen die je uitsluitend online kan volgen. Maar binnen België heb ik er – sorry, hoor - nog geen enkele degelijke gevonden. Je diploma behalen op 3 maanden tijd met openboekexamens? Nee, dat is niet realistisch.

Zo’n online opleiding zal theoretisch vermoedelijk wel oké zijn, maar je mist het belangrijkste stuk: de praktijk! Ik raad deze opleidingen alleen aan om je voorkennis op te bouwen. Wil je meer diepgang? Dan is een live opleiding volgens mij de enige logische optie.

 

 

Live opleidingen

Voor een live herboristenopleiding geldt ten eerste: kies voor een bekwaam centrum dichtbij huis. Want deze opleidingen bestaan voornamelijk uit avondlessen. Hoe dichterbij, hoe makkelijker je het volhoudt. Plus: het is ook duurzamer. 😉

De Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg en Syntra bieden wat mij betreft de beste herborist opleidingen (mét diploma) op dit moment:

 

  • Gent

Woon je dichtbij Gent, dan beveel ik de Europese Academie sterk aan. Ik heb er zelf ook m’n opleiding gevolgd en gewerkt als docent. Hier vind je een mooi evenwicht theorie-praktijk en er worden veel buitenlessen gegeven.

 

  • Brugge

In Brugge zit je goed bij Syntra. Hier krijg je zeer degelijke theorielessen, maar weet: er zijn geen buitenlessen. Er is wel een extra jaar “Kruidenverwerking” waarin de praktijk centraal staat.

De Syntra-opleiding is een stuk goedkoper dan de Europese Academie. Vaak hoor ik dat mensen daarna nog aanvullende cursussen volgen. Uiteindelijk geef je ongeveer hetzelfde uit …

 

  • Antwerpen

Mensen in en om Antwerpen kunnen kiezen: de Europese Academie of Syntra.

 

Opleiding ‘Dodonaeus’ van Kruidwis ✨

Een speciale vermelding voor de opleiding ‘Dodonaeus’ . Die bestaat al 36 jaar en was de allereerste herborist opleiding in Vlaanderen.

Maurice Godefridi is de pionier van de Vlaamse herboristen en bezit een verbluffende encyclopedische kennis. Zijn opleidingsweekends wisselen telkens van locatie, met bijna uitsluitend buitenlessen. Maurice neemt je mee tot in de Ardennen en zelfs Frankrijk!

 

Tip: Vlaamse Herboristen op Facebook 👍

Ken je de Vlaamse Herboristen Vereniging al? Zij hebben een Facebookgroep met 5000+ leden, toegankelijk voor iedereen. Ik zou zeggen: maak je snel lid en spreek er de mensen aan. Dit is de beste plek om eerlijke feedback te vragen over de verschillende herborist opleidingen over heel België.

 

En wat na je herboristenopleiding?

De opleiding tot herborist is een mooie basis waar je heel breed mee kan gaan:

  • Kruidenkwekerij beginnen

  • Webshop of winkel runnen van ingrediënten

  • Je eigen productlijn ontwikkelen

  • Workshops geven rond bereidingen: culinair, medicinaal of esthetisch

  • Boeken schrijven rond kruiden

  • Aromatherapeut worden

Na deze basisopleiding kan je je nog meer specialiseren via bijscholingen, wat de meesten dan ook doen.

Sommige mensen verwachten dat ze alles al weten na de basisopleiding. Maar ‘herborist worden’ is een levenslang proces. Je moet er op dagelijkse basis mee bezig blijven, laat je kennis niet verwateren. Er komt nooit een punt waarop je alles-alles-alles zal weten. Zelfs ik leer nog elke dag bij, met plezier.

Dus, beste bijna-cursist, jouw diploma herborist is nog maar het begin van jouw geweldige reis. Met een rugzak vol bijzondere kennis is het aan jou om onze rijke natuur verder te exploreren.

 

De herboristenopleiding of mijn jaaropleiding wildplukken?

Om af te sluiten: een streepje reclame voor mezelf. Mag ook, toch? 😉

Ik noem mijn jaaropleiding wildplukken bewust géén herboristenopleiding. Waarom niet? Omdat ik je enkel de lokale wilde planten leer kennen. Dus geen exotische planten en specerijen. Bij mij ligt de focus op eetbare planten die je gewoon in je eigen tuin en omgeving vindt.

Ook hier kom je terecht in een diverse klasgroep met absolute beginners enerzijds en mensen die al herborist zijn anderzijds. Die laatsten komen me vertellen dat ze elke keer nog nieuwe dingen oppikken – compliment aanvaard, collega’s!

 

De jaaropleiding wildplukken

De jaaropleiding wildplukken kan je zien op 2 manieren:

  • 40% van m’n cursisten is afgestudeerd herborist en komen hier hun kennis vervolmaken.

  • 60% wil op een toegankelijke manier leren wildplukken en misschien daarna een herborist opleiding volgen.

Het ‘Mentorship Live & Online’ traject omvat al m’n kennis en kunde. Je volgt deze opleiding live in kleine groepjes van 12 personen en krijgt er heel wat online support en bonusmateriaal bij. De kwaliteit van de lessen en mijn persoonlijke begeleiding blijven op elk moment verzekerd.

Dit zijn de grootste voordelen:

  • Lichte tijdsinvestering: 1 volle lesdag per maand, van maart tot november.

  • Geen examens, dus ook geen examenstress.

  • Vooral praktijkgericht. De theorie wordt direct gekoppeld aan concrete planten.

  • Je leert al doende, of liever: al spelend. Je krijgt ook de volksverhalen mee.

  • Het online lesmateriaal is een grote hulp bij het verankeren van je kennis.

Ik ben er sterk van overtuigd dat je plantenkennis organisch groeit door herhaling. Maar met de seizoenen ben je telkens beperkt tot een bepaald tijdsvenster. Daarom maakte ik een online opleiding, vol filmpjes en lesmateriaal én met onbeperkte toegang. Zo kan je elk jaar opnieuw, in elk seizoen, de lessen herbekijken en jouw parate kennis gradueel opbouwen.

 

Het online zelfstudiepakket

Hoezo, Lieve? Je was toch tegen online opleidingen? 🤔

Neenee, dat heb ik niet gezegd. Ik vind online opleidingen zónder praktijk een zwaar gemis.

Zelfs als je enkel het online zelfstudiepakket volgt bij mij, stimuleer ik je om naar buiten te gaan. Je krijgt het wildpluk veldboek en het interactieve werkboek thuis toegestuurd. Met daarin alle opdrachten, basisbereidingen, meer dan 100 recepten, interactieve plantenfiches, en nog veel meer.

Alles om je kennis ook echt in de praktijk om te zetten.

 

Tip: Check de Wall of Fame 🥇

Op deze pagina onderaan vind je de Wall of Fame van m’n oud-cursisten. Zij hebben de jaaropleiding wildplukken al gevolgd en hebben nu eigen projecten lopen. Die zijn zeer uiteenlopend, van wildplukworkshops voor kinderen tot een ‘wilde’ theesommelier. Check gerust hoe deze mensen nu dichterbij de natuur leven dan ooit. 🤗

 

Eerst gratis kennismaken?

Geweldig! Het is mijn droom om samen met jou onze collectieve plantenblindheid om te zetten naar gezamenlijke plantenwijsheid.

Wil je graag leren wildplukken, maar weet je nog niet goed hoe of wat? Dan heb ik iets voor jou: een gratis driedaags kickstartpakket.

Zo maak je geheel vrijblijvend kennis met mij en m’n doceerstijl. Stiekem hoop ik natuurlijk dat je daarna de wildplukkriebels te pakken hebt.

Wat denk je?


Lieve Galle, wilde plantenfluisteraar sinds 2002

Volg Lieve ook hier: Facebook - Instagram 

Als herboriste en wildplukexperte is Lieve Galle gek op wilde planten. En op mensen. Maar ze merkte al gauw dat de connectie tussen die twee ontbrak.

Daarom richtte ze als wildplukpionier Wild Plant Forager op en organiseert ze nu al jarenlang lezingen, geleide wandelingen, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildplukken.

Het is haar missie en passie om de kracht van planten bekender te maken bij het grote publiek. En dit op een veilige en duurzame manier.

🪴 Psst… heb je Lieves wildplukboek al in huis? Winnaar van de Lekker Vega Kookboekenwedstrijd!

 
Vorige
Vorige

De ‘hartelijke’ geneeskracht van meidoorn

Volgende
Volgende

Tuinfeest met zomerkruiden: wildplukken in juli